Sünger Yapıştırıcı Nedir?
16454
post-template-default,single,single-post,postid-16454,single-format-standard,bridge-core-2.0.7,non-logged-in,post-sunger-yapistirici-nedir,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15776,elementor-page elementor-page-16454

Sünger Yapıştırıcı Nedir?

Sünger Yapıştırıcı Nedir?

Sünger Yapıştırıcı

Adından da anlaşılacağı üzere sünger (foam) materyalini yapıştırmada kullanılan sünger yapıştırıcı ürünler, hızlı ve etkili bir yapıştırıcı türüdür. Bilindiği üzere ses izolasyonu yaparken en çok kullanılan maddelerin başında süngerler gelir. Sünger sayesinde mekanlarda ses yalıtımı başarılı bir şekilde yapılırken, iç mekanda akustik denge sağlanabilir. Bu yüzden sünger materyalinin sunta, MDF, metal veya kumaş üzerine yapıştırılmasında hızlı kuruma özelliği bulunan sünger yapıştırıcılar tercih edilebilir.

Sünger Yapıştırıcı Nedir?

Çeşitli sektörlerde geniş bir kullanım alanı buluna sünger yapıştırıcı nedir sorusunun yanıtını vermek için bu yapıştırıcının kullanım alanlarına dikkat etmek gerekir. Hızlı kuruyan, orta viskoziteli, genel amaçlı, ekonomik bir yapıştırıcı olan sünger yapıştırıcının kullanım yani uygulama şekli de son derece basittir. Bu yüzden deneyimli veya deneyimsiz herkes, kullanım talimatlarına uygun hareket ettiği takdirde sünger yapıştırıcı kullanabilmektedir.

Sünger Yapıştırıcı Nasıl Uygulanır?

Çok hızlı bir şekilde kuruyan, orta viskoziteli, genel amaçlı, ekonomik bir yapıştırıcı olan sünger yapıştırıcı uygulamasında da bazı kriterlere dikkat edilmelidir. Uzun ömürlü uygulama ve zaman içinde deforme yaşanmaması adına özel solüsyon maddeli yapıştırıcılar ile sünger yapıştırıcının desteklenmesi gerekir. Sünger yapıştırıcı nasıl uygulanır sorusunun yanıtını vermek için uygulama sırasında tercih edilecek işleme bağlı olarak kullanılacak ekipmanlar önemlidir. Hem rulo hem de düz fırça ile sünger yapıştırıcılar, uygulama yapılacak yüzeye etkili biçimde yayılabilirler.

Akustik sünger uygulamasında sık sık kullanılan sünger yapıştırıcı, son derece pratik ve basit şekilde sürülebilir. Güçlü ses yalıtım uygulama yapıştırıcısı ilk olarak duvara uygulanmalıdır. Daha sonra süngeri beklemeden yapıştırmalı ve kuruma süresi boyunca sabit tutmak gerekir. Sünger yapıştırıcılar, ortalama 10 ila 15 dakika arasında kuruyarak en etkili biçimde tutunma sağlar. Uygulama şekli toz ve yağdan arındırılmış yüzeylere fırça veya rakle ile uygulama şeklinde yapılabilir.

Sünger Yapıştırıcı Nerelerde Kullanılır?

Özellikle ses izolasyon süngerlerinin yapıştırılmasında en çok kullanılan sünger yapıştırıcılar, farklı materyalleri yapıştırmak için de kullanılabilir. Sünger yapıştırıcı kullanım alanları bir hayli yaygındır. Fırça veya rulo yardımı ile sürülen sünger yapıştırıcı ile kısa sürede şu materyalleri yapıştırabilirsiniz:

  • Deri
  • Suni deri
  • Kumaş
  • Sunta
  • Suntalem
  • MDF
  • Metal

Tüm bu yüzeylerde zorlanmadan ve pratik bir şekilde sünger yapıştırıcı kullanılabilir. Uzun ömürlü uygulama sağlamak için sünger yapıştırıcının yanında özel solüsyon maddeli yapıştırıcı kullanılması tavsiye edilir. Bu sayede iç mekanda ses izolasyonu sağlamak için en iyi şekilde sünger yapıştırma işlemi gerçekleştirilebilir.

Sünger Yapıştırıcı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sünger yapıştırıcının olumsuz etkilerinden zarar görmemek adına mutlaka yapıştırıcının uygulandığı ortamda maskeli ve iş gözlüğü ile bulunulmalı gerekir. Kuruma süresi ortalama 10 dakika olduğu için bu süre boyunca sünger hareket ettirilmeden sabit tutulmalıdır. Ayrıca sünger yapıştırıcı kullanımı sırasında çok fazla bu ortamda bulunulmaması da tavsiye edilir. Sünger yapıştırıcı ile yapılan uygulamalarda, yapıştırılacak sünger materyalinin boyutları ve sayısına göre en ideal yapıştırıcı miktarı bir kovaya boşaltılmalıdır. Kovadan rulo veya düz fırça ile alarak duvara sünger yapıştırıcı ürünleri sürülebilir.

Çünkü yapıştırıcının normalden fazla solunması da insan sağlığına zararlı olabilir. Son olarak sünger yapıştırıcı ürünleri marka ve model fark etmeksizin ısıya duyarlı bir yapıda olduğu için ani şekilde alev alabilir. Dolayısıyla sünger yapıştırıcı kullanırken çevresinde sigara içmek ya da çeşitli sebeplerle ateş yakmak gibi eğilimlerde bulunulmaması gerekir. Sünger yapıştırıcı kullandıktan sonra odanın mutlaka uzun bir süre havalandırılması ve yapıştırıcı kokusunun iç mekandan çıkması gereklidir. Sünger yapıştırıcı solüsyonu da birlikte kullanılan ve en etkili yapıştırma sonuçlarına ulaşabilmek için tercih edilen bir maddedir.

Akustik Sünger Yapıştırıcı

Ses dalgaları, yüzeylere çarparak akustik kayıt gerektiren durumlarda kayıt kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden akustik paneller ve süngerler kullanılarak ses dalgalarının kötü şekilde yansıması engellenebilir. İç mekanı kayıt alma konusunda daha az yankılı hale getirmek için akustik sünger kullanımı son derece yaygındır. Günümüzde akustik sünger yapıştırıcı ürünler kullanılarak da her türlü mekanda ses izolasyonu ve akustik denge sağlanmış olur. Akustik sünger ekipmanı, duvardan yansıyan seslerin kayıtları engellemesi karşısında en etkili çözümdür. Akustik süngerler yapıştırılırken duvarın ortasında ve kulak hizasında olmalıdır.