Mutfak Hijyeni
15596
post-template-default,single,single-post,postid-15596,single-format-standard,bridge-core-2.0.7,non-logged-in,post-mutfak-hijyeni,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15776

Mutfak Hijyeni

Mutfak Hijyeni

Last updated on Ocak 7th, 2020 at 07:29 pm

Mutfakta uygulanan gıda temizliği ve güvenliği kurallarının tamamına mutfak hijyeni denir. Gıdalara bulaşabilecek ve insan sağlığını bozabilecek bütün risk faktörlerinin önlem alınarak gıdalara bulaşmasının önlenmesi, ortadan kaldırılması ve korunması işlemlerini kapsayan geniş anlamda önleme, temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin tamamına verilen isimdir.

Mutfak Hijyen Kuralları:

  • Gıda güvenliğini tehdit edebilecek fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik risklerin zamanında tespit edilmesi ve bu tehditlerin gıdalara bulaşmasını engellemek için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
  • Gıda güvenliğini tehdit eden fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik risklerin gıdalara bulaşmasını engellemek için almış aldığımız tüm tedbirlere ek olarak gıdalarda var olabilecek mikroorganizmaları yok etmek için gereken işlemler doğru ve eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır.
  • Gıdalar, özelliklerine uygun bir şekilde korunmalı ve muhafaza edilmelidir.
  • Tüm bu işlemlerin yapıldığı sırada mutfağın düzenine, temizliğine ve kişisel temizliğe büyük bir özen verilmelidir.

Mutfakta Gıda Hijyeni

Gıda güvenliği, birçok bilim dalını kapsayan çok geniş kapsamlı bir kavramdır. İşletmelerde gıda güvenliğinin sağlanması için gıda mühendisleri ve teknikerleri tarafından takip edilen çeşitli sistemler kullanılmaktadır. Bu sistemleri evlerimizde uygulamak için yeterli araç, gereç ve zaman olmadığı gibi uygulamak da kolay değildir. Ancak işletmelerde geçerli olan hijyen kurallarının aynıları evimiz içinde geçerlidir. O zaman işletmelerde uygulanan sistemleri minimize ederek mutfaklarımıza modelleyebilir ve mutfağımızda gıda güvenliğini sağlayabiliriz.

Mutfak hijyen kuralları işletmelerde olduğu gibi 4 temel adımdan oluşmaktadır:

  • Risklerin tespiti,
  • Risklerin bulaşmasının önlenmesi,
  • Tehlikenin yok edilip oradan kaldırılması,
  • Güvenli gıdanın uygun şekilde muhafazası.