Hotmelt Tutkal
16262
post-template-default,single,single-post,postid-16262,single-format-standard,bridge-core-2.0.7,non-logged-in,post-hotmelt-tutkal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15776

Hotmelt Tutkal

Hotmelt Tutkal

Hotmelt Tutkal

Hotmelt tutkal, kenar bantlama makinelerinde kullanılmak üzere üretilmiş olan bir yapıştırıcı çeşididir. Hot melt tutkal genel olarak, kenar bantlama makinesinin sahip olduğu hız skalasına bakılmaksızın her bantlama makinesinde rahatlık ile kullanılabilmektedir.

“Hotmelt tutkal nedir?” sorusunun cevabına kısaca, “endüstriyel yapıştırıcı” olarak cevap vermek mümkündür. Kullanılacak olan alana göre farklı çeşitlere sahip olan bu yapıştırıcı türü düşük, orta ya da yüksek yoğunluğa sahip olabilir. Ayrıca bu yapıştırıcı türü EVA temelli kenar bantlama yapıştırıcı olarak da kullanılabilmektedir. Hotmelt tutkal, akrilik kenara sahip olan bantların kullanımı için uygun değildir. Ancak akrilik kenarlı bant kullanımı dışında kalan pek çok geniş alanda rahatlık ile kullanılabilmektedir. Bu ürün diğer yapıştırıcı türlerine göre oldukça ekonomik bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Endüstriyel yapıştırıcı sektörü içerisinde boncuk tutkal olarak da bilinen Hotmelt tutkal, düz kenarların bantlanmasında oldukça etkili sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. Bu ürün 90 derecelik ısıya kadar dayanabilme özelliği sayesinde, geniş bir kullanıp olanağına sahiptir. Yapıştırma işleminin hızlı bir şekilde sonuçlanmasının istendiği özel durumlarda, hotmelt tutkal mükemmel bir performans sergiler. Otomatik bantlama makineleri dışında, manuel olarak yönetilebilen bantlama makinelerinde de kolay bir şekilde kullanılabilen hotmelt tutkal, tercihe göre yönlendirilebilmektedir.

Hotmelt Tutkalın Özellikleri

Endüstri sektöründe sıklık ile kullanılan hotmelt tutkal, birçok farklı özelliği içeriğinde barındırır. Tutkal üzerine yapılan araştırmalara sonucunda hotmelt tutkal özellikleri şu şekilde belirlenmiştir:

  • Hotmelt tutkalların kokusu yoktur.
  • Endüstriyel tutkallar arasında yer alan tutkal çeşitleri arasında en ekonomik olanıdır.
  • Hızlı yapıştırma isteğine en iyi şekilde hizmet eder.
  • Çevreye zararı olmayacak şekilde üretilmiştir. Bu özelliği sayesinde çevre dostu unvanına layıktır.
  • Tutkalın uygulanması oldukça basit ve hızlıdır. Zaman kaybına sebep olmaz.
  • Yapışkanlığa sahip olmayan tüm yüzeyler üzerinde rahatlık ile kullanılabilir.
  • Yerli ya da yabancı tüm makinelerde sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
  • Kaplama, düz kenar bantlama ya da büyük yapıştırma işlemlerinde kullanılabilir.
  • Merdaneli sisteme sahip olan bantlama makinelerinde kullanılabilir.
  • 90 derecelik ısıya kadar dayanabilir.
  • Çalışma hızı düşük olan makinelerde yüksek işlevselliğe sahiptir.
  • Soft bir renge sahiptir.

Hotmelt Tutkal Kullanım Alanları

Hotmelt tutkalın endüstri sektörü içerisinde birçok kullanım alanı vardır. Hotmelt tutkal üretimi, genel olarak kenar bantlama işlemlerinin daha sağlam bir şekilde yapılmasına hizmet eder. Hotmelt tutkalların en çok kullanıldığı sektörler şu şekildedir:

  • Otomotiv
  • Ahşap
  • Matbaa
  • Paketleme
  • Kâğıt
  • Tekstil

Hotmelt Tutkal Çeşitleri

Hotmelt tutkal, kullanıldığı sektöre göre farklılaşan çeşitlere sahiptir. Buna göre sektör içerisinde sıklık ile kullanılan hotmelt tutkal çeşitleri şu şekildedir:

  1. Poliüretan Hotmelt

Poliüretan hotmelt, hotmelt tutkal çeşitleri arasında yapışkanlığı en güçlü olan hotmelt türüdür. Katı halde olan bu hotmelt yapıştırıcı türü, ısı ile eritilir ve o şekilde uygulanır. Hem yüksek ısıda hem de düşük ısıda eriyebilen farklı çeşitlere sahiptir. Bu sebep ile bu yapıştırıcı türünün uygulanacağı alana karar verilirken hangi çeşidin tercih edileceği konusu üzerine düşünülmelidir. Bu yapıştırıcı türü, genellikle ahşap ve tekstil laminasyon işlemleri için kullanılmaktadır.

  1. EVA Hotmelt

EVA hotmelt, kendisine özel bir formüle sahiptir. Bu neden ile birçok işlemin gerçekleştirilmesi için tercih edilebilen bu yapıştırıcı türü, genel olarak otomotiv, kâğıt ve paketleme sektörlerinde kullanılmaktadır. 170 derece ısıya kadar dayanabilen EVA hotmelt, fiyat- performans ürünü olarak gösterilmektedir.

  1. PSA

Kendi içinde akrilik, kauçuk ve silikon olarak 3 farklı kategoriye ayrılan PSA, baskıya ihtiyaç duyan bir hotmelt tutkal türüdür. Bu neden ile genellikle bant sektöründe kullanılmaktadır.

Hotmelt Tutkal Kullanmanın Avantajları

Hotmelt tutkal kullanmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bu yapıştırıcı türleri doğa dostu olmaları ile öne çıkmaktadır. Bu özellikleri sayesinde doğada hızlı bir şekilde yok olur ve herhangi bir tahribata sebep olmaz. Hotmelt tutkal fiyatları birçok yapıştırıcı türüne göre oldukça uygun sayılabilmektedir. Fiyatı ve işlevi göz önünde tutulduğunda, sıcak yapıştırıcıların fiyat- performans ürünü olduğunu söylemek mümkündür.