Çamaşır Hijyeni
15608
post-template-default,single,single-post,postid-15608,single-format-standard,bridge-core-2.0.7,non-logged-in,post-camasir-hijyeni,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15776

Çamaşır Hijyeni

Çamaşır Hijyeni

Last updated on Ocak 7th, 2020 at 07:26 pm

Çamaşır hijyeni, genel olarak otellerde yer alan başta oda olmak üzere birbirinden farklı departmanlar içerisinde kullanılan tekstil ürünlerininin temizlenerek kirlerinden arındırılması, lekelerin çıkarılması ve sağlık açısından risk oluşturan etkenlerin ortadan kaldırılması olarak tanımlanmaktadır. Bu işlemler yapılırken çamaşırların ekonomik ömürlerinin kısaltılmaması, renklerinin değişmemesi,  çamaşırlarda mekanik ve kimyasal hasar oluşturulmaması,  sertleşmemesi ve renklerinin solmaması, görünümlerinin tıpkı ilk günkü gibi korunması amaçlanmaktadır. Buna göre; temizlik uygulamalarında tekstil ürünlerine zarar veren veya hasar görmesine neden olabilecek en ufak çalışmalar tercih edilmemekte, temizlik ürünü seçimi ve kullanımı konusunda büyük bir titizlikle hareket edilmektedir.

Endüstriyel çamaşır hijyeni en çok dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken sağlık unsurlarından biridir. Çünkü çamaşırlar, insan bedenine doğrudan temas ettiği için daha çok özen göstermesi, hijyen kalitesi hakkında kolay ve rahatlıkla fikir yürütebilmesi gereken bir malzemedir. İlerleyen süreçte ciddi sağlık sorunları yaşanmaması adına bu tür durumların göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

Çamaşırhane hijyeni, çamaşırhane operasyonunda, patojen mikroorganizmalarla kirlenmiş olan çamaşırları hijyenik duruma getirmek ve çamaşırlar vasıtasıyla hastalıkların yayılmasını önlemek üzere yapılan tüm düzenleme ve uygulamaları içermektedir. Çamaşır hijyeni, yıkanan çamaşırların kirlerden ve taşıdığı mikroorganizmalardan arındırılarak temiz ve sağlıklı duruma getirilme işlemidir. Sadece üzerindeki kirlerden arındırılan tekstil ürünleri için hijyenik demek mümkün değildir. Tekstil ürünlerinin hijyenik hâle getirilmesi için bazı uygulamalardan geçirilmesi gerekmektedir.

Ev veya ticari çamaşırhanelere yıkanan kirli tekstil ürünleri üzerinde birçok patojen mikroorganizmalar taşıyor olabilir. Patojen mikroorganizmalarla kirlenme olasılığı yüksek olan çamaşırlar özellikle vücut ve vücut sıvıları ile temas eden çarşaf, yastık yüzü, havlu, iç çamaşırlar vb. çamaşırlardır. 20-25°C oda sıcaklıklarında yüzeylere bulaşmış olan bakteriler hızla çoğalmaktadır. Bu nedenle kirli çamaşırların mümkün olan en kısa sürede yıkanması, kirli ve temiz çamaşırların rutubetli ortamda bekletilmemesi gerekmektedir. Klorlu ve PAA içeren ürünlerle 40-50°C’de, aktif oksijenli ürünler ile 60°C’nin üzerinde dezenfeksiyon sağlanabilir.

Kirli çamaşırların taşınması: Kirli çamaşırlar, cinslerine ve renklerine göre farklı kirli çamaşır torbalarına yerleştirilmeli, depolama alanı temiz çamaşırların bulunduğu kısımdan tamamen ayrı olmalı, çamaşırhanede kirli ve temiz çamaşırlar için bölümler fiziksel bariyerlerle ayrılmış olmalıdır. Kirli çamaşırların taşındığı arabalar ve araçlar düzenli olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Kirli çamaşırların ön ayırımı: Kirli çamaşırlar kullanım alanına ve cinslerine göre, az kirli ve çok kirli olarak ayrılmalı, kirli ayırımı yapan personelin özellikle hastane çamaşırlarında mutlaka eldiven ve maske kullanmalı, kirli çamaşırları ayıran personel temiz çamaşırlarla temas etmemelidir.

Çamaşırların yıkanması ve dezenfeksiyonu: Enfekte hastane çamaşırlarının yıkandığı makinelerde başka çamaşır yıkanmamalı, tercihen bariyerli yıkama -sıkma makinelerinde yıkanmalı (Kirli taraftan yükleme – temiz tarafta boşaltma), tünel makine kullanılıyorsa, tünelde yalnızca hastane çamaşırları yıkanmalıdır. Uygun olan yıkama programında, uygun yıkama deterjanı, ağartıcı ve dezenfektan ürünler ile, doğru dozajda, doğru sıcaklık ve sürede yıkanmalıdır.

Yıkanmış çamaşırların kurutulması: Yıkanmış ve sıkılmış yada preslenmiş çamaşırlar temiz taşıma arabalarında uzun süre bekletilmeden döner kurutmaya ya da silindir ütüye verilmeli, kurutma sıcaklıkları ve süreleri kontrol edilmelidir. Bu aşamada personel el hijyenine çok dikkat etmelidir.

Kurumuş çamaşırların paketlenmesi: Kuruyan ve ütülenen çamaşırlar katlanarak uygun şekilde paketlenmeli ve istiflenmelidir.

Kullanım yerine taşınması: Temiz ve hijyenik çamaşırların temiz arabalarla ve temiz araçlarla sevkiyatı yapılmalı, taşıma arabaları sık sık dezenfekte edilmelidir. Ayrıca, çamaşırhanede tüm yüzeylerin sistemli temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanmalı, personel kişisel temizlik ve hijyeni konusunda, özellikle el hijyeni konusunda sürekli denetlenmelidir.